Cream Of Tartar Waitrose 140g - Tartarus, Kamień winny
Opis
Cream of tartar jest bardzo pomocnym w kuchni artykułem, utrwala i nadaje objętości ubitym białkom jaj. Jest regulatorem kwasowości niektórych producentów proszków do pieczenia. Może być również używany do uzyskania kremowej konsystencji w słodkich deserach np. do lukru, ponieważ zapobiega tworzeniu się kryształów, a także do nadania objętości i puszystości wypiekom.
W przeciwieństwie do chemicznie uzyskiwanego proszku do pieczenia Cream of Tartar jest środkiem naturalnym, który jest produktem ubocznym procesu fermentacji winogron przy produkcji wina. Dlatego polecany jest przy robieniu ciast i ciasteczek dla dzieci.
Cream of Tartar nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni!
Zawartość - 100% Kamień Winny
Product Information
Storage
Store in a cool dry place.
Prepare & Use
When combined with bicarbonate of soda, cream of tartar makes a raising agent to use when baking scones, drop scones and cakes. Make a simple baking powder by combining 1 tsp bicarbonate of soda with 2 tsp cream of tartar. Cream of tartar is also added to icing to give a creamy texture, or to egg whites to increase the volume of beaten egg whites when making meringues and pavlovas.
Country of Origin
UK.
Country of Packing
UK.
Manufacturer
Waitrose Ltd.
Bracknell, Berkshire
RG12 8YA
UK.
Package Type
Plastic dispenser.
Recycling Information
Packaging recyclable..
Nutrition
Ingredients
100% Cream of Tartar/Tylko Kamień Winny